top of page

Hoe 'blauwe landschappen' het mentaal welbevinden kunnen bevorderen


Midden september kreeg ik de kans om met een kleine delegatie Belgen naar Malta te trekken.

De opzet van deze internationale uitwisseling was een training voor jeugdwerkers en vrijwilligers in jongerenorganisaties, om elkaar te inspireren en uit te wisselen over hoe 'blauwe landschappen' (zee, kust, meren, oevers...) en activiteiten in deze soort omgeving kunnen bijdragen tot het verlagen van stress, angst en verlies bij jongeren.





[vlnr: Jelle (Habbekrats) - Celine (La Trao & cAnnect) - Edith (dagcentrum De Takel) - Teresa (Jeugdhuis de Takel)]

De uitwisseling en training in Malta was onderdeel van een Erasmusplus project, onder leiding van 'The Maltese federation of past pupils and friends of Don Bosco'. https://friendsofdonbosco.com/

Naast de uitwisseling en training in Malta, werden eerder dit jaar door de kernpartners in Italië, Slovakije, België en Malta subprojecten in eigen land opgezet om als insteek te kunnen gebruiken om een toolkit te ontwikkelen voor jeugdwerkers om met kwetsbare jongeren aan de slag te kunnen in een 'blue landscape environment'.


Op het programma stonden diverse workshops die als inspiratiebron gebruikt werden om te reflecteren over de inhoud en hoe deze in te zetten in ons werk met jongeren. Daarnaast werd ook tijd voorzien om per land de voorbereide activiteiten in functie van de toolkit aan te passen en af te werken.



We werden ondergedompeld ('woordmopje ;) ) in actieve, passieve, directe als indirecte methodieken, activiteiten en workshops waar 'water' en het blauwe landschap telkens de rode draad vormde.


Zo leerden we onder andere roeien op zee, deden yoga op een SUP, gingen nadien met de hele groep de grote SUP op en konden teambuildingsgewijs de overkant bereiken.

We mochten meedeinen op een soundhealing en geleide meditatie aan de kliffen bij ondergaande zon, stonden voor dag en dauw op om de zonsopgang te spotten in volledige stilte, we zochten en vonden de flow in ons lichaam, kopieerden elkaars bewegingen, reflecteerden over de betekenis van water en ontdekten mindfulnessgewijs de impact van een omgeving op herinneringen en emoties die nadien vertaald werd in bewegingen.


Waar we met La Trao zo rotsvast in geloven, dat mocht ik aan de lijve ondervinden nl. even afstand nemen van je dagdagelijkse omgeving, mogen ervaren en beleven zonder vooraf bepaald einddoel... laat wel degelijk inzichten opborrelen, bracht met momenten intense rust en bracht ruimte voor nieuwe ideeën. Die nieuwe ideeën werden ondertussen al gedeeld met de collega's van La Trao en cAnnect en vinden hopelijk binnenkort ergens hun plaats in een aanbod.


Achter de schermen wordt nog hard verder gewerkt om het Erasmusplus project volgens de verwachtingen af te kunnen ronden. Midden oktober zal de publicatie van de toolkit in Malta van de drukpers rollen en in november organiseert elke internationale partner in eigen land en voor een eigen netwerk een seminarie om de opgedane inzichten verder te verspreiden bij (jeugd)begeleiders in het werkveld.


Ben je zelf benieuwd naar de inzichten die we in Malta opdeden en hoe je via een 'blue space environment' kan inspelen op het welzijn van kinderen, jongeren of gezinnen? Schrijf je dan zeker in voor het seminarie dat doorgaat op 18 november.


Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar Teresa.Simoen@jeugdhulpdonbosco.be en door €5 te storten op BE77 7390 1259 4742 met vermelding "Inschrijving Sea&Coast + voor- en achternaam.


Hopelijk tot dan!


[Auteur: Celine Lemeire- crew La Trao, projectmedewerker cAnnect]




Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page