top of page

La Trao door de ogen van...

In deze nieuwe rubriek 'Door de ogen van', interviewen we betrokkenen in het verhaal van La Trao.

Partners, deelnemers, begeleiders, coaches, vrijwilligers, ... hier komen ze aan het woord en vertellen ze vanuit hun rol hoe ze in het La Trao verhaal staan en wat dit voor hen betekent.


De spits in deze rubriek wordt afgebeten door Elise De Bock, die vanuit afdeling Rafik het engagement als coach heeft opgenomen.La Trao stelde haar een aantal vragen:


Hoe zou jij coachen in 3 woorden samenvatten?


'spontaan' , 'authentiek' en 'in het hier en het nu staan'.


Heb jij een anekdote van jouw laatste coachingservaring?


Een mooi moment, ervoer ik toen ik met een gezin op het einde van hun La Trao traject, via de methodiek 'a river of life' hun verloop in beeld trachtte te brengen. Dit zijn allemaal kaartjes waar delen van een rivier op afgebeeld staan, al dan niet met een obstakel of een fantasie-element in verwerkt.

Het was toen mooi om te zien hoe alle gezinsleden hun fantasie gebruikten, hoe ze aan elk kaartje een gebeurtenis van hun tocht konden koppelen. Het werd voor mij duidelijk dat zij, vooral in die kleine gebeurtenissen hun hoogtepunten vonden. Het waren niet de opdrachten zelf die waren blijven hangen maar bijvoorbeeld een spontane lach-uitbarsting op de fiets die voor hen van belangrijke waarde was geweest en de eerdere spanning van een conflict, kon ontmijnen.


Hoe pak jij het coachen aan?


Ik ben zelf nog maar nieuw als coach in de poule en volgde nog geen specifieke opleidingen, dat maakte vooral het begin wat zoeken omdat ik niet goed wist hoe ik me het best kon voorbereiden.

Daarom neem ik steeds een koffer mee, gevuld met materiaal en methodiekjes (kleurpotloden, touw, river of life, dixit kaarten, diertjes...) waarmee ik dan spontaan aanvoel welke vragen ik kan stellen en het materiaal en methodieken als ondersteuning in de gesprekken gebruik.

Op die manier kom ik gewoon aan bij de deelnemers en probeer ik spontaan in te gaan op wat zij vertellen, volledig open-minded. Dus probeer ik net niet echt voorbereid te zijn maar tracht ik aan te voelen hoe ik het gesprek op gang kan brengen en hen hun ervaring kan laten delen met mij en met elkaar.

Die koffer vindt ik handig om in te spelen op stiltes.

Met diertjes probeer ik bijvoorbeeld vergelijkingen te maken: wie kiezen ze zelf als ze een dier zouden zijn, welk dier zouden ze graag meer willen zijn, welk dier kiezen ze voor elkaar... Dit onrechtstreeks praten over persoonseigenschappen maakt het soms makkelijker om persoonlijke info te delen met elkaar en creëert een ingang om door te vragen rond krachten en valkuilen.


Merci voor jouw inbreng rond het coachen Elise!Elise De Bock, toont hoe ze de methodiek 'a river of life' gebruikt in coachingsgesprekken. Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page