top of page

La Trao door de ogen van...

In deze rubriek 'Door de ogen van', interviewen we betrokkenen in het verhaal van La Trao.

Partners, deelnemers, begeleiders, coaches, vrijwilligers, ... hier komen ze aan het woord en vertellen ze vanuit hun rol hoe ze in het La Trao verhaal staan en wat dit voor hen betekent.


La Trao is rechtstreeks toegankelijk. Zowel voor verwijzers intern als extern. Een van deze externe verwijzers is Sophie Deceuninck, gezinsbegeleider in het verbindingsteam van Konekti. Sophie leidde reeds meermaals toe voor verbindingstrajecten met gezinnen die ze begeleidt. Vandaag krijgt zij het woord.


Door bij zo’n kennismakingsgesprek heel goed te luisteren naar elke partij rond tafel, wat ze willen en wat ze niet zien zitten, wordt de drempel kleiner om effectief de stap te zetten.



Hoe zou jij La Trao omschrijven in 3 woorden

Creatief, verbindend, super geweldig.


Hoe breng jij het aanbod van La Trao binnen bij gezinnen.

Dat vind ik de grootste uitdaging. Gezinnen gemotiveerd krijgen om daadwerkelijk mee te gaan en samen te beleven via een traject met La Trao. Het is soms makkelijker om een ouder of ouders mee te krijgen door het blijvend aan te brengen en de zinvolheid te benadrukken.

Maar ik merk dat het moeilijker is om ook kinderen of jongeren te overtuigen van de meerwaarde voor hun gezin.


Daarom stel ik vaak voor om jullie van La Trao uit te nodigen bij het gezin om thuis eens alle informatie te geven. Die manier van zelf langskomen, of te kijken hoe de drempels die gezinnen ervaren, weg te werken, werkt het best vind ik.


Bijvoorbeeld toen we merkten in het gesprek dat de oudste dochter van een gezin niet geloofde in een traject met La Trao, geen motivatie had om deel te nemen en het aanbod van een tweedaagse afsloeg, heb jij Celine, net voor de start van het traject, een geheime uitnodiging afgegeven aan de oudste dochter waarin ze de keuze kreeg om alsnog ’s avonds opgepikt te worden thuis en samen met de gezinsleden die waren vertrokken, te blijven eten op de plaats waar de rest van het gezin bleef slapen in hun traject. Het feit dat ze op dat moment zelf de keuze kreeg om deel te zijn van het traject dat het gezin samen aanging, was zeer waardevol.

Dus door bij zo’n kennismakingsgesprek heel goed te luisteren naar elke partij rond tafel, wat ze willen en wat ze niet zien zitten, wordt de drempel kleiner om effectief de stap te zetten en is het voor mij als begeleider wat makkelijker om een extra duwtje in de rug te geven om het toch uit te proberen.


Waarom geloof jij in de kracht van een traject met La Trao voor gezinnen?

Ik vind het bijvoorbeeld fantastisch dat er bij het evalueren van het traject (het transfergesprek) stil wordt gestaan bij wat de mooie momenten waren en wat de moeilijke momenten waren, wat een gezin doet nadenken over de betekenis van zo’n traject voor hen.

In alle toeleidingen die ik al deed van gezinnen die uiteindelijk ook effectief op traject zijn geweest, zijn er altijd zaken die ik uit zo’n transfergesprek haal en waar we dan samen met het gezin op verder gaan. Iets om vast te nemen en waar ik op zo’n transfergesprek dan toestemming vraag aan het gezin om er samen op door te gaan.


Waarom zou jij dit bij gezinnen blijven inzetten

In Konekti gaan we ook heel creatief aan de slag maar ik vind dat La Trao nog stappen verder gaat en soms wou ik dat ik bij jullie ook nog in de leer kon gaan om bij te leren.


Het is uit de huiselijke omgeving, met andere begeleiders, met motivatie uit zichzelf. Zo’n traject in combinatie met een contextuele begeleiding zoals die van Konekti denk ik dat soms het duwtje geeft aan gezinnen om de weg naar elkaar terug te vinden.


Er wordt in de trajecten met La Trao veel rekening gehouden met de interesses van de deelnemers en de leefwereld. Ook de bijdrage die gevraagd wordt voor de trajecten wordt bewust laag gehouden en de boodschap dat het niet in de luxe gezocht wordt, kan mensen ook inspireren om met niet veel geld ook zelf uitstappen te organiseren in de toekomst na zo’n traject.


Welke boodschap zou jij aan toekomstige gezinnen meegeven die zouden overwegen om op stap te gaan?

Je wint er iets unieks mee. Terug een betere band, een goede herinnering. Het gaat over wat een gezin zoekt, terug verbinding en liefde zoeken. Terug in dialoog kunnen gaan met kinderen.


Bedankt voor de fijne woorden Sophie!


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page