top of page

Terugblikken op 2023

Jongere(n) met hun begeleider(s), een heel aantal duo's, broers- en zussen, gezinnen van 3, 4, 5 of zelfs 6 en een vader individueel op tocht. We bereikten in 2023 opnieuw een heleboel mensen die kozen voor samen beleven, samenwerken, zichzelf, elkaar en verbinding. Mensen die La Trao carte blanche gaven en het aandurfden om het onbekende tegemoet te treden.
We merkten het afgelopen jaar een 50/50 verdeling in verwijzers waarlangs de aanmeldingen binnen stroomden. Intern bracht zo goed als elke afdeling een gezin, duo of jongere in contact met La Trao om de mogelijkheden te verkennen om in te zetten op een brede beleving en unieke ervaring.

Externe verwijzers zijn steevast de gezinsbegeleiders uit de één gezin één plan organisaties. Daarnaast vond ook het CAW, pleegzorg, andere organisaties uit de jeugdzorg en CLB de weg tot bij ons.


In plaats van de voorziene plekjes voor gezinnen met kinderen van lagere schoolleeftijd, gingen dit jaar ook duo's met jongeren ouder van 14 jaar mee. Hiermee speelden we in op de vele vragen om op tocht te gaan en het uitblijven van gezinnen die tijd konden vrijmaken om op vijfdaagse tocht te trekken in België. Het werd een mengvorm tussen de KET formule en de Junior formule. Ook zo zijn we weer een ervaring rijker. Ervaring die we terug kunnen meenemen naar de toekomst. Zo weten we nu dat het mogelijk is om meerdere KET's in eenzelfde periode te combineren zonder te hoeven sleutelen aan de principes van het tocht concept. Zo blijven gezinnen, zowel in KET formule als in Junior formule nog steeds individueel op tocht.In juli zakten vanuit vier afdelingen kinderen en jongeren met begeleiders af naar Poupehan. Phillippe en Jessica bouwden verder op hun engagement om iets te kunnen betekenen voor kinderen en jongeren van onze campus. Vorig jaar trokken ze met hun sponsortocht het caminopad op in Spanje. Dit jaar nodigden ze in een grote villa in Poupan alle kinderen en jongeren uit om samen met hen het Ardens decor te ontdekken en er een zorgeloze tijd te beleven. Voorafgaand aan de week in de Ardennen, werden kinderen en jongeren in voortrajecten bevraagd over hun vakantieverlangens en interesses. Dit mondde per afdeling uit in een uniek vakantieschema. Alle vakantieschema's werden als een grote puzzel in een overzicht gegoten waarbinnen Philippe en Jessica telkens met elke (sub)groep of een aantal jongeren samen leuke activiteiten ondernamen. Zowel voor de kinderen als voor de begeleiders een grote luxe om met zoveel zorg en gemakloze warmte onthaald te worden.


Heel wat kinderen, jongeren, gezinnen en begeleiders trokken dit jaar opnieuw op tocht. Telkens uniek. Telkens op maat. En ook telkens in België. We ontdekten niet alleen dit jaar, maar ook de afgelopen jaren dat 'de dagdagelijske omgeving verlaten', in essentie niet per se hoeft te betekenen dat we mensen naar de andere kant van het land hoeven te sturen. Om de hoek, twee gemeentes verderop, kan ook een nieuwe wereld open gaan. Afstand is alvast geen voorwaarde voor een betekenisvolle ervaring.

We hopen uiteraard nog op een buitenlandse ervaring voor onze deelnemers (en misschien ook voor onszelf), maar zijn bovenal dankbaar om getuige te mogen zijn van mensen die kiezen voor verbinding en plezier. Mensen die, weliswaar met de nodige spanning, kiezen voor het avotuur. Kiezen voor zichzelf of elkaar en tijd investeren in verbinding.


Neem een kijkje op de jaarplanning van La Trao in 2024 en ontdek de vaste waardes en de nieuwigheden.


De Xtra formule, het onthemingsproject van La Trao staat voor onbepaalde tijd on hold. Het is tot op heden niet meer mogelijk om een aantal weken op de Portugese Quinta te verblijven. La Trao bekijkt stapsgewijs kansen om in de toekomst in te spelen op onthemingsvragen.

Ken jij mensen en of locaties waarbinnen een onthemingsproject op te zetten is, contacteer ons dan vrijblijvend om samen de mogelijkheden te bekijken.Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page